Lagning av papptak

Vanliga orsaker på papptak som leder till läckage

När man varit runt och tittat , lagt och reparerat papptak i nästan 30 år som jag börjar man se och veta vart på papptaket man ska börja leda när det går så långt att taket läcker. Har man ett papptak med 20 år på nacken är det dock sällan en bra ide med lagningar, ofta är bitumen i det befintliga papptaket redan så uttorkad så vidhäftningen av lagningar med ny papp blir katastrofal. I detta blogginlägg om att laga papptak vill jag lyfta fram en del varningar vad man inte bör gör med sitt papptak, och vad man bör göra. Kommer också lyfta fram de vanligaste läckage punkterna på papptak, så du vet vart du som okunnig ska börja kolla. Vill du inte gå upp på ditt papptak själv för att inspektera taket , kan du boka en gratis takbesiktning och avsyn av Proffstak Trio ABProffs på papptak om du bor i stockholm eller angränsande län.

Saker du bör göra och inte göra på ett papptak

Här kommer lite rekommendationer om vad du bör göra och inte göra om du har ett papptak på ditt hus. Då papptak väldigt ofta är låglutande innebär det att det ofta blir mycket stående vatten och snö på taket vintertid. Därför räcker också minsta lilla hålet till att det kan bli katastrofala följder. Jämfört med ett brant plåttak eller tegeltak behöver inte småläckage alls leda till fortsatta skador då det rinner ner på underlagspapp eller råspont ändå.

  • Viktigast av allt om du har ett papptak särskilt ett låglutande papptak är att det kontrolleras regelbundet, helst av en yrkesman. Men att du själv tar en titt på ditt tak inför vintern och en gång på våren är bättre än inget alls. Det är enkelt idag om du själv inte har möjlighet att göra en avsyn på ditt tak, kan du begära en gratis takbesiktning. Att hitta skador på ditt tak i tid är ekonomiskt väldigt avgörande. ett litet hål som kan tätas för någon hundralapp, kan om det inte upptäcks i tid leda till skador i bärkonstruktion, fukt i väggar, golv, innetak, vindar och mer.
  • Har du ett gammalt papptak och inte vill lägga om riktigt än, är asfaltsmassa från tex k-rauta ett alternativ, kom ihåg att detta bara tätar provisoriskt och att det då behöver göras regelbundet. Som ni kan se på bilderna är det oftast släppor kring takbrunnar och olika former av genomföringar. Dock avråder jag från att stryka hela tak med asfaltsmassor, delvis dödar det papptakets UV skydd och det kan även dölja läckage. Dessutom är det dålig livslängd på asfaltsstrykningar och det blir snabbt en dålig affär gentemot att lägga om hela ditt papptak med ROT-avdrag.
  • Glöm inte att ett papptak aldrig är helt underhållsfritt. Att takbrunnar måste rensas från löv och barr, att hängrännor och stuprör bör resas. Att taket ibland vid enorma snölaster behöver skottas av. En sak vid snöskottning som är viktig är att inte använda metallskyffel, då det lätt kan skada tätskiktet. Det finns idag plastspadar för ändåmålet.
  • Ett takläckage på papptak berår inte alltid på just takpappen, igensatta hängrännor eller takbrunnar kan leda till att taket läcker. Även plåtarbeten som skorstenar och krönplåtar bör kontrolleras. Ett väldigt vanligt förekommande problem på låglutande tak är just krönplåtarna. Att de är skruvade uppifrån och ner och inte från sidan som de ska vara. Då hänger hela tätheten på krönplåten helt på skruvarnas gummipackning som inte håller särskilt många år. en nödlösning om dina kantplåtar är skruvade uppifrån och ner alltså från ovansidan är att byta ut skruvarna mot nya med ny gummipackning, dessa kallas “staps” “farmarskruv” .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *