Lägga om papptak

När är det dags att lägga om sitt papptak?

Vi utför kostnadsfria takbesiktningar i Stockholm och Eskilstuna. Ett papptak med dagens förstklassiga takpapp håller i 30+ år . Men det betyder inte att papptak som lades för 20-30 år sen fortfarande håller tätt. Det kan oftast som villa/fastighetsägare saknas dokumentation på vad det är för typ av tätskikt som faktiskt ligger på taket. Allt för ofta kontaktas vi av kunder som vill ha sitt tak besiktat/omlagt när det redan gått så långt att taket läcker, och har läckt en längre period. Det är alltid billigare att lägga om sitt tak i tid . Skador i bärkonstruktion och isolering kan ge skyhöga kostnader.

Många glömmer också att tak aldrig är helt underhållsfria. Man tjänar på att underhålla sitt tak. Göra rent vid takbrunnar, hängrännor osv kan förlänga takets livslängd avsevärt, oavsett om du har ett tegel, plåt eller papptak.

Det kan vara läge att lägga om ditt tak redan långt innan läckage uppstår. På papptak finns det några saker du kan titta på själv innan du kontaktar oss, som ger en indikation på åldern på ditt tak och om läckage är på gång . Då det nästan alttid börjar på samma ställen. Sprickor i tätskiktet kring skorstenar och andra huvar och genomföringar på taket. Att tätskiktet börjar släppa vid fotplåten, fotplåten är rostig och gammal . att det uppstått släppor i skarvarna på pappen, särskilt vid uppvik och kappor. Stora mängder mossa på taket är också ett tecken på att taket är riktigt gammalt, då vissa moss-orter faktiskt tar 30 år innan det börjar växa. Blåsor i taket berår på instängd fukt som sedan förångats under pappen och skapat stora ballonglika blåsor som förr eller senare spricker och skapar hål i tätskiktet. Ännu ett kännetecken på när det är dags att lägga om ditt papptak är när takpappen torkat ut helt, man känner att taket är sprött och det elastiska har åldrats ur.


vanligt ställe där det släpper när papptaket börjar bli gammalt och utgånget. Bilden nedan är på ett 30-40 år gammalt papptak med mossa och släppor över hela taket.

Att taket är lagt av hemmafixare

Titt som tätt stöter vi på papptak som lagts av hemmafixare, med såkallade självtäck material som köps i bygghandeln. Dessa material är inte tänkta för låglutande tak och här nedan en bild på ett sånt exempel som last under 2018 . Dessa material limmas istället för varmluftsvetsas, det kan se bra ut efter en omläggning, men limmet släpper inom några år senast.
självtäck

Kontakta oss för en kostnadsfri takbesiktning och eventuell Offert på omläggning av ditt papptak .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *